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NEILL, Board Judge.

Claimant, Virgil G. Hobbs III, is a civilian employee of the United States Army Corps

of Engineers.  In June 2003, he was transferred to the Corps’ Hartwell Project Office in

Hartwell, Georgia.  The agency authorized relocation benefits for Mr. Hobbs’ permanent

change of station (PCS) move.  Among the benefits authorized was a temporary quarters

subsistence expense (TQSE) allowance.  After Mr. Hobbs completed his move, the station

advised him that, notwithstanding the original authorization, he was not entitled to

reimbursement of TQSE because his new permanent duty station (PDS) was less than fifty

miles distant from his old PDS.  Mr. Hobbs has asked that we review the agency’s denial of

this benefit.  For the reasons stated below, we conclude that the agency is correct that the

original authorization of a TQSE allowance was, in fact, an error.     

Background

Mr. Hobbs initially attempted to avoid moving into temporary quarters near his new

PDS.  Nevertheless, after selling his former residence, he ultimately found it necessary to do

so owing to the unavailability of adequate permanent housing.  He, therefore, requested an

advance of funds for TQSE.  The agency provided him with $5600 for this purpose.

Apparently in recognition of Mr. Hobbs’ difficulties in finding suitable housing, the agency
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later agreed to extend the original sixty-day authorization of TQSE for an additional sixty

days.  

Only after Mr. Hobbs actually sought reimbursement for additional TQSE did the

agency question his eligibility for this benefit.  He was asked to provide information

regarding the distance between his old and new duty stations and the commuting distance

from his former residence to each of these duty stations.  The agency explained that the

information was required because of certain limitations on relocation benefits for a

transferred employee involved in a short-distance PCS move.  Using the internet “Mapquest”

program, Mr. Hobbs determined that the distance between the two stations was 38.9 miles.

When he measured the distance with a vehicle odometer, however, the distance was found

to be 42.9 miles.  As to the increase in driving distance to the new PDS from Mr. Hobbs’

former residence, he determined this to be greater than ten miles.

The agency eventually concluded that Mr. Hobbs was entitled to reimbursement for

real estate and moving expenses, but in paying his claim for these expenses, it deducted the

$5600 previously paid to him as an advance on his TQSE.  The claimant questions the logic

of the regulations on which the agency has relied.  He writes:  “I see no reason for close

proximity of duty stations to negate the necessity of temporary quarters if relocation is

warranted by other criteria.”  

Discussion

At the time of Mr. Hobbs’ transfer, the Federal Travel Regulation (FTR) stated, as it

does today, that generally an employee transferred in the Government’s interest is not

reimbursed for relocation expenses if his or her new official station is less than fifty miles

from the old official station.  41 CFR 302-2.6 (2002) (FTR 302-2.6).  This rule, however, is

not hard and fast.  The same regulation provides that the agency head or designee can

authorize an exception to the rule on a case-by-case basis when he or she determines that an

exception would be in the Government’s interest and there is an increase in commuting time

or distance (of at least ten miles), or there is a financial hardship resulting from increased

commuting costs.  Id.

Mr. Hobbs, as a civilian employee of the Department of Defense, is subject to the

Department’s Joint Travel Regulations (JTR), which implement and supplement the FTR.

At the time Mr. Hobbs reported to his new duty station in early June 2003, the

implementation of FTR 302-2.6 was found in section JTR C4108.  The provision has since

been moved, with only slight changes, to JTR C5080-F.  Although it is clear that Mr. Hobbs’

old and new duty station are less than fifty miles apart, the agency apparently determined, in

accordance with FTR 302-2.6 and JTR C4108, that it was in the Government’s interest to
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make an exception and that the requirements for doing so were met.  We find nothing in the

record suggesting that there is any dispute between Mr. Hobbs and his agency on this point.

The only relocation reimbursements sought by Mr. Hobbs which the agency now

denies relate to TQSE.  It is clear from both the FTR and the JTR that the agency’s authority

to make an exception to the general rule precluding employees from reimbursement of

relocation expenses for short distance transfers does not extend to TQSE allowances.  In

listing the eligibility requirements for receiving a TQSE allowance, both the FTR and the

JTR expressly state that the old and the new PDS must be fifty miles or more apart (as

measured by map distance) via a usually traveled surface route.  FTR 302-6.4(b); JTR

13115-A.3.  Neither provision authorizes the agency to grant exceptions to this requirement

if deemed to be in the Government’s interest.  

The conclusion we draw from these regulations is that, for such a short PCS move,

temporary quarters are not considered necessary as an intermediate step for transferred

employees.  Admittedly this may require the transferred employee to coordinate more closely

his or her move from one residence to another.  Nevertheless, given the proximity of the two

duty stations, this apparently is not considered to be unduly burdensome.  While we

recognize that in Mr. Hobbs’ case temporary quarters served a very real purpose, we are not

persuaded, as he contends, that the applicable regulatory scheme for employees involved in

short distance PCS moves is unreasonable and lacking in logic.  

The agency is correct, therefore, in concluding that, because Mr. Hobbs’ old and new

duty stations were less than fifty miles distant from each other, he is not entitled to

reimbursement of  TQSE.  

Unfortunately the agency, from the outset, led Mr. Hobbs to believe that he was

entitled to TQSE.  It provided him with an advance of $5600 to cover these expenses and

even extended his original TQSE authorization by an additional sixty days.  We note that, if

the head of an agency or other authorized official determines that the collection of an amount

erroneously advanced to an employee “would be against equity and good conscience and not

in the best interests of  the United States,” that official may waive the Government’s claim

to the money.  5 U.S.C. § 5584 (2000).  

In view of Mr. Hobbs’ good-faith reliance on the incorrect guidance consistently

provided to him on the matter of TQSE throughout his PCS move, the agency may wish to

consider waiving its claim for all or part of the $5600 previously advanced to Mr. Hobbs for

TQSE.  This could readily be done by eliminating or reducing the offset the agency applied

against Mr. Hobbs’ real estate and moving expenses in order to recover the TQSE advance.
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Patricia G. Smith, GSBCA 16417-RELO, 04-2 BCA ¶ 32,703; Jacqueline G. Sablan,

GSBCA 15961-TRAV, 03-2 BCA ¶ 32,309.  This, however, is a matter for determination by

the agency itself, to be made in accordance with its own regulations.  Thomas M. Stan,

GSBCA 16679-RELO (Aug. 25, 2005); Grover M. Pegg, GSBCA 16118-RELO, 04-1 BCA

¶ 32,587; Alexander J. Qatsha, GSBCA 15494-RELO, 01-1 BCA ¶ 31,364.       

______________________________

EDWIN B. NEILL

Board Judge
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