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DeGRAFF, Board Judge.

Steven H. Jenkins asks that we review his agency's decision to deny his claim for
reimbursement of temporary quarters subsistence expenses. Because Mr. Jenkins was on
vacation and was not occupying temporary quarters within reasonable proximity of either his
old duty station or his new duty station, the agency correctly decided to deny his claim.

Mr. Jenkins is employed by the United States Customs Service, an agency within the
Department of the Treasury. In late 2001, Customs transferred Mr. Jenkins from his
permanent duty station in Texas to a new permanent duty station in the state of Washington.
In connection with the transfer, Customs authorized Mr. Jenkins to incur sixty days of
reimbursable temporary quarters subsistence expenses (TQSE). Mr. Jenkins spent twenty-
nine days in temporary quarters in a hotel near his new duty station. He then joined his
family for an eleven-day vacation in Utah, more than 900 miles away. While he was in Utah,
he paid the hotel in Washington $20 per day to store his belongings. After his vacation,
Mr. Jenkins returned to the hotel in Washington for an additional twenty days.

Mr. Jenkins submitted a claim to Customs for his temporary quarters subsistence
expenses for sixty days. Forthe eleven days he was in Utah, he asked to be reimbursed $220
for the amount that he paid to the hotel and $365.75 for meals. Customs decided to
reimburse Mr. Jenkins for his hotel bill, but not for his meals, for the eleven days. He asks
us to review this decision.

Payment of TQSE is authorized by 5 U.S.C. § 5724a(c)(1)(A) (2000), which provides
that an agency may pay subsistence expenses of an employee who transfers in the interest of
the Government while the employee "is occupying temporary quarters." This statutory
provision is implemented by the Federal Travel Regulation, which explains that temporary
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quarters are those obtained for the purpose of temporary occupancy until the employee can
move into permanent quarters, and that TQSE are expenses incurred while occupying
temporary quarters. Temporary quarters must be located within reasonable proximity of the
old or new duty station, and an employee will not be reimbursed for occupying quarters at
any other location unless justified by special circumstances that are reasonably related to the
transfer. Agencies may notreimburse TQSE for vacation purposes or other reasons unrelated
to the transfer. 41 CFR 302-5.1,-5.2,-5.9,-5.300, -5.302 (2001); Robert E. Jacob, GSBCA
13792-RELO, 97-2 BCA 9 29,218.

In support of his claim, Mr. Jenkins says that an employee might not need sixty days
to secure permanent quarters, that he was entitled to use annual leave and go to Utah, and that
he had to eat no matter where he was. Temporary quarters are supposed to be used, however,
only for so long as necessary until an employee can move into permanent quarters. 41 CFR
302-5.300. If an employee does not need to occupy temporary quarters for sixty days, the
employee should move into permanent quarters and should not occupy temporary quarters
at the expense of the taxpayers. Although Mr. Jenkins could use his annual leave when he
wanted and undoubtedly had to eat wherever he was, we know of nothing that requires an
agency to reimburse an employee for expenses incurred while on vacation.

Customs correctly decided to deny Mr. Jenkins' claim for meals.! Mr. Jenkins was not
occupying temporary quarters while he was in Utah, because his quarters there were not
reasonably near either his old or his new duty station and his presence in Utah was not related
to his transfer. Instead, he was there was for the purpose of a vacation and the regulation
explicitly states that an agency may not authorize TQSE reimbursement for vacation
purposes. According to the statute, the regulation, and our precedent, Mr. Jenkins is not
eligible to be reimbursed for the $365.75 he seeks.

' We are not sure what authority Customs relied upon when it reimbursed him $220 for

the expense of storing his belongings in Washington while he was in Utah.
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The claim is denied.

MARTHA H. DeGRAFF
Board Judge



